Денят

Само за ден тол системата хвана 690 коли без винетки

Електронната система за събиране на пътни такси хвана 690 превозните средства да се движат по републиканската пътна мрежа без е-винетка вчера до 17 часа, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

За същото време 59 превозни средства са спрени от мобилните екипи на тол контрола и са платили компенсаторна такса, за да избегнат по-високите глоби. За останалите нарушители системата ще издаде електронен фиш.

Вчера започна автоматичното правоприлагане чрез камерите на тол системата. 295 стационарни рамки и 105 тол патрула следят за електронна винетка. Общо 10 800 км пътища в страната са обхванати от камери. Винетка се дължи за общо 20 000 км пътища.

Автоматичното правоприлагане чрез камерите на тол системата цели да дисциплинира потребителите, така че да не бъдат санкционирани, посочват от АПИ.

 

Електронният фиш ще се изпраща по пощата до адресите на собствениците на съответните превозни средства. Те ще имат 14-дневен срок от получаването на фиша, за да платят компенсаторна такса по банков път. Тя е 70 лв. за леките коли, 125 лв. за превозните средства между 3,5 т и 12 т и 175 лв – за тези над 12 т. В случай, че това не се случи и електронният фиш влезе в сила, глобите са 300 лв. за леките автомобили до 3,5 т и 1800 лв. за тежкотоварните превозни средства.

 

Електронният фиш ще се анулира при плащане на компенсаторната такса в срок, както и в случаите, когато пътното превозно средство е обявено за издирване или за него законът не изисква плащане на пътна такса.

От пътната агенция напомнят на шофьорите, че проверка на валидността на е-винетките, включително и на издадените чрез Агенцията за социално подпомагане, както и на тези на пререгистрирани автомобили, може да бъде направена на сайта www.bgtoll.bg.

 

Водачите трябва да внимават при въвеждането на данните на пътните превозни средства, независимо дали го правят лично или с помощта на служебно лице. Отговорността при неправилно декларирани данни относно регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса е на собственика или на ползвателя, като в случай на неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена дължимата винетна такса. Корекции в електронната система за събиране на пътни такси не са възможни.

Данните могат да бъдат въведени на кирилица или латиница, стига графично да отговарят на данните от талона на автомобила. Тирета, интервали или други знаци не се изписват. Знакът за нула (0) и знакът за буквата О не са взаимозаменяеми, се посочва в съобщението.