Социални дейности

Самодейци от защитеното жилище в Дебелец спечелиха награди от национален конкурс

След 2 годишно прекъсване Сдружение „Сияйна зора”- гр. Шумен, организира 13-ти Национален конкурс за творчески изяви на хора с ментални увреждания под мотото „Неоткрити, красиви надежди”. На откритата сцена в Китен с богата програма в конкурса се представиха потребителите от Защитено жилище за лица с умствена изостаналост в Дебелец.

С изпълнение на песента „Цвете шарено” и два фолклорни танца те завладяха публиката и журито, за което им бяха присъдени Трето място за най-добра цялостна програма и Специалната награда на Община Шумен за най-добра сценична програма за хора с увреждания. Потребителите получиха и грамота за впечатляваща визия и сценично присъствие в категория група-фолклорни танци и грамота за впечатляваща визия и сценично присъствие категория дуети. За отлично представяне и високи художествено-творчески постижения бе присъден диплом за лауреат на Марияна Митова и Румен Ангелов за изпълнението им на песента „Цвете шарено“.

Специалната награда „Сияйна зора“ журито връчи на ръководителя на Защитено жилище за лица с умствена изостаналост 1 и 2, гр. Дебелец – Валентина Иванова. Отличието е за изключителен принос за стимулиране на социална адаптация, чрез създаване на възможности за развитие на хора с увреждания

Участието на различни социални услуги в конкурса показа за пореден път, че иновативните и нестандартни подходи и методи при работа с лицата с интелектуален дефицит дават възможност за акцент върху талантите и фокус върху уменията им. В подкрепа на участниците, при представянето и оформяне на програмата основна роля и принос имат екипите работещи в съответната услуга.