Любопитно

Ръст с 30% на сватбите през 2019 година

С положителен финансов резултат приключи 2019 година дружеството с общинско участие „Обредни дейности”. Печалбата е в размер на 13 000 лева. Сватбените ритуали бележат ръст с 30%. За миналата година те са били 259. В сравнение с 2018 година те са били 202, информира Методи Петров, управител на дружеството. И уточнява, че няма друга такава година с толкова много извършени весели ритуали. Сключени граждански бракове са повече, но не всеки сключил такъв прави и сватбен ритуал.

Значителна част от тях са проведени в обредната зала на Община Велико Търново, а 89 са били изнесените. От тях 76 са проведени в заведения в старата столица и региона, основно с. Арбанаси. 13 от изнесените ритуали пък са били в обекти стопанисвани от Регионалния исторически музей. Един в църквата „Св. 40 мъченици” и 12 на ВИП площадката за наблюдения на аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина” на Царевец.

При тъжните ритуали се наблюдава намаление. За 2019 г. погребенията са били 670, при 701 за 2018 година. В момента тече процедура по разширения на гробищния парк.

Цените на предоставените услуги – весели и тъжни ритуали в дейността на дружеството остават същите, независимо от инфлацията и повишаване на МРЗ, поясни още Петров.

Кремена Крумова – Попова