Здравеопазване

Ръст на заболяванията на дебелото и тънкото черво

През последните две години специалистите в Отделението по гастроентерология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ отчитат сериозен ръст на заболяванията на дебелото и тънкото черво и снижаване на възрастовата граница на заболелите.

„Все по-често поставяме диагноза болест на Крон или Улцерозен колит при изключително млади хора на възраст от 18 до 25-30 години. За тези хора има шанс да бъдат лекувани добре, те се наблюдават активно във времето, лечението им е много специфично“, споделя началникът на отделението д-р Яна Колева.

Д-р Яна Колева припомня, че заболявания като полипите и злокачествените образования на дебелото черво, хеликобактерната инфекция и ракът на стомаха имат известна фамилност.

„Много често хеликобактерната инфекция се среща по-често в една фамилия, отколкото в друга и е във връзка с ранното инфектиране на младите хора в такива семейства. Много важен елемент в ранната диагностика, особено при млади хора, е епизодичното кървене от храносмилателната система, немотивираните разстройства , които не могат във всеки един момент да се обяснят с диетична грешка, хемороиди или летен вирус“, пояснява специалистът.

Заради мерките, свързани с ограничаването на пандемията и страха от посещение при лекар заради COVID- 19, през май, юни и юли специалистите наблюдават изключително тежки случаи, които са с по-голяма давност, с усложнения, изискващи сериозен ресурс за диагностика и лечение.

„Отлагани са контролни прегледи или изследвания, които са рутинни, след оперативни интервенции за карцином на дебелото черво, след полипектомии, от страх да не би да се срещнат с новия ни гост. В този случай те влошават общото си състояние и при някои от тях намираме сериозни усложнения“, коментира началникът на отделението.

В този период се наблюдава и увеличение на пациентите с декомпенсирани и чернодробни болести, под формата на чернодробна цироза в напреднал стадий. Според специалиста основна причина за този бум е прекараното продължително време в домашни условия, без възможност за социален контакт и със завишена консумация на алкохол , който е фактор за влошаването на състоянието им, коментира на официалната страница на болницата д-р Колева.

 

Снимка – МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“