Политика

Ръководството на парламентарната група ще реши връщането на социалистите в НС

„Решението дали ще се върнем в Народното събрание ще бъде взето от ръководството на парламентарната група”. Това заяви в старата столица търновският депутат от „БСП за България” Весела Лечева в отговор на журналистически въпрос – ще влезе ли опозицията в пленарната зала, след като президентът наложи вето на Изборния кодекс и призова депутатите от БСП да се завърнат в Народното събрание.

„Аз съм за  работещ парламент, за смислен, законодателен и управленски процес, който да гарантира на българските граждани най-вече доверие, устойчивост, стабилност и предвидимост”, каза Лечева.  Тя подчерта, че за левицата е важно да се спазват законите на страната – да се въведе машинното гласуване, да започне процедура за избор на нов състав на Централната избирателна комисия, да се върнат преференциите. „Българските граждани трябва да разберат, че ние не бойкотираме парламента, а имаме ясен политически знак срещу начина, по който функционира Народното събрание – без смислен дебат, без целенасочени политически действия, отстояване на политики и без да се отчита дневният ред на българските граждани”, каза депутатът.

„Управляващите поправят грешка с още по-голяма грешка, защото внесоха за гласуване текстове, които променят неприет закон. Това е абсолютен скандал за правото – да гласуваш промяна на неприети текстове. Това ще се помни дълго време и ще има трайни последици за правото в България“,  коментира народният представител Явор Божанков по повод предлаганите поправки на Изборния кодекс.

Весела Лечева поясни, че листата на БСП с кандидатите за членове на Европейския парламент ще бъде утвърдена от Националния съвет на партията в средата на месец март.