Денят Политика

Румен Радев: Търновската конституция укрепва българската държавност и полага здрави темели на модерното развитие на България

Това заяви президентът Румен Радев по време на изнесеното тържествено заседание на Конституционния съд на Република България, което се състоя в  музей „Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново. По негови думи Търновската конституция е постижение, въплътило ценностите и идеалите на Българското възраждане, които продължават да бъдат отправна точка и днес за развитието ни като нация и държава. „В своята дълбока същност Конституцията е ценностна харта. Тя е основополагащ обществен договор и основен и върховен закон. Именно върховенството на Конституцията заслужава особено внимание и грижи днес в нашата много динамична и противоречива действителност, а това ще рече законите, които предлагат и приемат народните представители да съответстват на този основен закон”, каза държавният глава.

Според Румен Радев две послания оставят създателите на първата ни Конституция – завет за политическа мъдрост и за народен суверенитет, както и послание „законите да се правят от народа и за народа“. Президентът  определи епохата на Учредителното събрание  като „свят на възрожденски   възторг и родолюбие, всеобщо съгласие да се служи на България, да се прави добро за държавата и народа. Но това е време и на остри спорове, в които либерали и консерватори се надпреварват кой по-добре да служи на България според убежденията си“, отбеляза Радев.

Държавният глава посочи, че преди 140 години  народните представители са били водени от силното си убеждение да отстояват интересите на народа и не са си и помисляли, че могат да предложат и гласуват закон, който да не служи на българския народ. „Това е завет, който приканвам нашите народни представители да следват във всяка своя мисъл, всяка своя дейност и всяко свое решение“, призова Румен Радев. Той посочи, че именно това е и причината в Търновската конституция да не се съдържа Конституционен съд.

„Интересът към Търновската конституция с годините нараства, зарежда ни с духовна сила, осмисля и трасира нейното продължаващо дълголетие сега и за в бъдеще“, подчерта още президентът.

По-късно Румен Радев връчи плакет „Св. св. Кирил и Методий” на НЧ „Надежда 1869” по повод 150-годишнината от създаването на институцията.