Политика

Румен Радев: Докладът на ЕК е колкото критичен за България, толкова е самокритичен за ЕС

„Докладът на Европейската комисия констатира проблеми, които от години са очевидни за българите. Той е колкото критичен за България, толкова е и самокритичен за самия Европейски съюз, защото е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу ширещата се корупция и продължаването на механизма за сътрудничество и проверка, дори под различна форма, е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция именно заради този провал с корупцията”. Това заяви президентът Румен Радев във Великотърновския университет, където присъства на откриването на академичната година. Държавният глава изрази признателност и подкрепа за всички граждани, „които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, с олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор и се борят така, че да се върне държавата”.

Радев коментира исканото от Съюза на съдиите преждевременно отстраняване на главния прокурор. „Системното погазване на закона и на обществения интерес от страна на главния прокурор в неговия стремеж да пази на всяка цена правителството и определени олигарси и да атакува неудобните уронва устоите на правовата държава и изисква реакция от цялата правосъдна система. Вярвам, че с общи усилия ще дадем шанс на почтените български прокурори да започнат реална борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона”, каза президентът.

По негови думи ветото му върху промените в Изборния кодекс трябва да бъде подкрепено от опозицията в парламента. „Стига определени партии да решат дали са опозиция, или не. Това зависи от начина, по който гласуват”, каза държавният глава.