Култура

Ружа Велчева пише книга с впечатления от Америка

Книга за впечатленията си от САЩ  и тригодишния си престой в Калифорния подготвя великотърновската поетеса и писателка Ружа Велчева. В нея тя иска да сподели впечатленията си от живота на обикновения американец и това, което може да пренесем от далечната страна у нас. В Калифорния Велчева гостува на семейството на сина си. Тя подготвя и стихосбирка с нови, непубликувани стихове. В момента пише и къса проза.

16 книги издава Ружа Велчева от 2000 година до сега. Някои са двуезични. Членува в Световна поетична организация, обединяваща над 10 000 творци от различни страни. Този месец бе избрана и за председател на Съюза на българските писатели във Велико Търново. Тук Ружа Велчева е от 1956 година.

Родена е в Павликени, чиято атмосфера оставя отпечатък в детството и в мирогледа й. Завършва Техническия университет в Габрово, специалност електроника. Обича професията си и я работи 33 години. От 15 е пенсионер и се отдава на голямата си любов – поезията и прозата. Гордее се и с детската си книга „Рая и дъгата”, чиито илюстрации прави внучката й Рая. Тя живее в Калифорния и за радост на баба си се е ориентирала към журналистиката и творческото писане.