Любопитно

Рускиня от с. Ново село майстори парцалени кукли и участва в съвместна изложба на творци

Алевтина Орешина е на 49 години. От над 8 години живее във  великотърновското Ново село. Идва от град Уляновск, Русия. Казва, че синът й харесал България и накарал родителите си да си купят къща. Така бившата учителка по предучилищна педагогика започва да разглежда снимки. След близо година си харесва дом в с. Ново село.

„Аз предлагам шивашки услуги. Шия или преправям дрехи на приятели, познати, на семейството ми. Преди година и половина реших да пробвам да шия кукли. Първите бяха без физиономии. Нещо като гномчета. За Коледа пък станаха хубави Дядо Коледовци. После пробвах да ги изработвам и с физиономии, и  станаха сполучливи. Използвам иглички, за да формирам лицето на куклите. Шия ги изцяло, с конец”, казва Алевтина.

Като за всяка парцалена кукла са й нужни – плат и памук или силикон. Платът е от стари дрехи, подарени й от приятели, а очи, нос и коса поръчва готови от магазинчетата за хоби материали. За Великден прави зайчета и кокошчици, а за Коледа – джуджета и смешни Дядо Коледовци. „Правя кукли и за игра на малки деца, и за сувенири. Скоро правих по поръчка миньони за едно 19-годишно момиче. В самият миньон също бяха сложили подарък приятелите й. Сега имаме изложба в читалището в с. Ново село, заедно с други творци. Изложила съм всякакви кукли – и 80-сантиметрова баба, и готвач, който би стоял добре в ресторант, кукли за деца, зайци, кокошки, котки и др.”, пояснява рускинята.

За тази година и половина е изработила близо 100 парцалени кукли. Сега се е специализирала в направата на малки чудовища за ключодържатели.

 

Кремена Крумова – Попова