Култура Образование

Радина Бонева от „Виргиния балет“ получи правото да учи в Москва, след участие в престижен конкурс в Бургас

Възпитаничката на „Виргиния балет” – Велико Търново Радина Бонева участва в престижен конкурс за професионалисти.  Преди дни тя се завърна от едноседмично участие на Международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ в Бургас. Негови организатори са Сара-Нора Кръстева и Евгения Трофимчук (Веда). Радина бе единственият участник от любителска балетна школа. Участието й в този формат, изключително само за деца и младежи с професионална подготовка, бе по лична покана от Сара-Нора Кръстева, която бе силно впечатлена от уменията и таланта на великотърновката.

Във финалния кръг Радина се представи с „Вариация на Есмералда“ и Вариация от балета „Копелия, отново” на палци. Тя завърши участието си с изпълнение в неокласика на хореографията и бе отличена с плакет „Финалист“. Това достойно признание и високи оценки за изпълненията й дадоха Сара-Нора Кръстева, Мария Володина, Грегор Хатала, Фреди Франдзути, Константин Костюков, Никола Хаджитанев, Кайе Кьоб, Мария Илиева, Марта Петкова, Ана Павлович и Анна Пампулова.

Специалните награди на Радина от „Сара-Нора Прима“ са три – безплатно обучение в лицензираното балетно училище „Grand Ballet“ в Москва и право на безплатно обучение за средно и висше образование в Санкт Петербург. Тя получи и правото да участва в спектакъл на Държавния детски театър, отново в Санкт Петербург.