Денят Образование

Ротари клуб – Велико Търново оборудва с дарения първата класна стая Монтесори в областта

Първа класна стая в област Велико Търново и трета в страната, в която ще се провежда обучение на деца по метода Монтесори, ще има във Велико Търново. Тя се намира в обновеното и реновирано Средно училище „Г.С. Раковски“ и е изцяло оборудвана с дарения от Ротари клуб – Велико Търново. Днес президентът на клуба Венелин Иванов, елект президентът Валентин Михайлов и Мартина Маринова – член на Борда на Клуба, връчиха първата част от дарението – дидактически материали за обучение по Монтесори методика на директорката Ренета Савова. На събитието присъстваха заместник-кметът на Община Велико Търново Снежана Данева Иванова, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов и директорката на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Пенка Игнатова.

Пособията са на стойност близо 2000 лева, до края на месеца предстои да бъде доставено и оборудването на класната стая, което е втората част от дарението на ротарианците.

Ренета Савова връчи на Венелин Иванов свидетелство за дарение и благодари за възможността училището да е пионер във въвеждането на световноизвестния метод Монтесори.

„Преди месец дарихме подобни пособия и на Центъра за социална интеграция и рехабилитация за деца и младежи с увреждания във Велико Търново, щастливи сме, че сега имаме възможност да оборудваме и цяла класна стая по метода Монтесори. Образованието на децата е една от зоните на фокус на Ротари“, посочи президентът на РКВТ Венелин Иванов. „Училището е избрано след разговори с ръководството, което е приело предизвикателството за въвеждането на Монтесори, тук има и учители, които са преминали специално обучение за работа с децата“, допълни той.

Снежана Данева – Иванова и Венцислав Спирдонов благодариха на ротарианците, които са едни от най-активните партньори на Общината в реализиране на различни образователни и социални проекти. „Дано да има все повече организации като Ротари, които да работят за благото на хората от всички възрасти“, казаха още те.

Пенка Игнатова сподели радостта си, че тази година в СУ „Г.С. Раковски“ вече има записани 15 първокласници и изрази надежда, че с мотивираните учители и въвеждането на новия метод, то ще осъществи успешен прием на деца за новата учебна година.

„Монтесори методиката е популярна в много държави и много световно известни личности са монтесори ученици. Тя е по-различна от стандартните методи на обучение, при нея децата сами търсят причинно-следствени връзки и развиват своята креативност“, обясни младата учителка Стефани Йоргакева, която ще провежда обучението. „Класната стая също е оборудвана по различен начин, ползват се специални пособия, а учителят работи индивидуално с всяко дете, не с фронтален, а с насочващ и окуражаващ подход. Монтесори методът е много подходящ и за деца с увреждания“, допълни Камелия Ангелова, която ще води следобедните занимания с децата.