Денят Култура

Романът „Сайбиевата невеста“ връща времето назад към XIX век

Романът „Сайбиевата невеста” ще бъде представен днес от 16,00 часа в кафе- книжарница „Страница 394“. Книгата напомня стила на Габриел Гарсия Маркес и класиците в българската литература като Йордан Йовков и Георги Караславов. Историята, вдъхновена от народните песни, ни връща в българското село и във времената на уговорените бракове и седенките.

Романът представя любовен триъгълник между принудената да се омъжи, за да изплати дълговете на баща си Цвета, либето ѝ Стоян и Лозан Сайбията, който става нейн съпруг. Макар действието да се развива в края на XIX век, изказът е изчистен и модерен, за да бъде историята възприета от съвременния читател непредубедено и без излишна подозрителност. Трагичната история е създадена от 26-годишния Боян Боев от Ямбол.

Това е трета книга на младия автор. Едва на 16 години той издава повестта „Красавицата и отшелникът“- съвременна интерпретация на добре познатата приказка „Красивицата и звяра“. Няколко години по-късно публикува сборник с 7 разказа, наречен „Разказът на различните“. В него главни действащи лица са хората, избутани в периферията на съвременното общество. „Описал съм историите на глухо момиче, на девойка от малцинствена група, на момче с различна сексуална ориентация- все образи сочени за различни и отхвърляни. След сборника имах нужда да сменя стила. Така написах история, вдъхновена от народното творчество. Публикувах я онлайн.  Получих много позитивни отзиви и реших да се заема с написването на роман. Така се появи „Сайбиевата невеста“, обясни авторът.

За едно от големите си постижения той счита и публикуването  на негова статия в учебник по литература за учебната 2017/2018 година.