Образование

Розалия Личева: Няма да се закриват професионални паралелки с повече от 10 свободни места

Регионалното управление на образованието  няма да закрива професионални паралелки, в които има повече от 10 свободни места след третия етап на прием на учениците след завършен VII клас и основно образование. Това съобщи началникът на ведомството инж. Розалия Личева. Близо 1850 са били седмокласниците. За тях са утвърдени 80 паралелки, 7 от които бяха закрити след първия етап на класиране. Записаните ученици са 1556, а свободните места – 342, поясни инж. Личева.

В списъка на защитените професии с прием след VII клас са включени „Компютърна техника и технологии” в ПГ по електроника във Велико Търново, „Ремонт на летателни апарати” в ПТГ „Васил Левски” в Горна Оряховица, „Икономическа информатика” в Държавната търговска гимназия в Свищов, „Работник в заведенията за хранене и развлечения” в новообразуваното Обединено училище в село Джулюница, паралелката по лозаро-винарство в СУ „Св. Климент Охридски” в Сухиндол.  Запазва се още профилираната паралелка с немски език в СУ „Николай Катранов” в Свищов, паралелката в профил „Хуманитарни науки” в Хуманитарната гимназия във Велико Търново и „Софтуерни и хардуердни науки” в СУ „Максим Райкович” в Лясковец.

След завършено основно образование, макар и маломерни на този етап, няма да се закриват специалностите „Извършване на термални процедури в балнеологични и възстановителни центрове” в търновската Хуманитарна гимназия и „Електрообзавеждане на транспортна техника и компютърна техника и технологии” в ПГ по електроника в старата столица.

903 са били учениците в VIII през изминалата учебна година. Над 650 от тях вече са избрали къде ще продължат образованието си и са се записали. Около стотина не са участвали в класиранията, така че има възможност да се сформират нормативно определените паралелки, каза инж. Розалия Личева.

Решението на РУО е в изпълнение на писмо на просветния министър Красимир Вълчев, в което той настоява да се запазят приоритетно паралелките по търсени от бизнеса или уникални професии при записани минимум 10 ученици