Култура

Родолюбци искат спешна реставрация на храма във Ветринци за 180-годишнината му

     Църквата „Св.Димитър” във Ветринци се нуждае от спешен ремонт. През 2020-а храмът навършва 180 години. Въпреки че е в окаяно състояние, жителите на великотърновското село възнамеряват да отбележат юбилея. Тържеството е насрочено за 24 май, съобщи Мирослав Мирославов – председател на църковното настоятелство.

„То беше сформирано преди около година. Предишното е правило опити за ремонт на църквата преди десетилетие, но за съжаление те са били неуспешни. Загрижени сме за храма, който е и художествен паметник на културата в България. Днес той е необитаем, но се надяваме с помощта на държавните институции, дарители и местните хора, да бъде реставриран. Селото оживява и все повече се нуждае от действаща църква”, коментира Мирославов. Той сподели, че дворът е почистен, за да има достъп до остатъците от нея, ако се осигури финансиране.

Строежът на църквата в Балванската махала продължил 6 години (1834-1840). По всяка вероятност разрешението за него от султан Махмуд хан е издействано с помощта на Ганчо Ангелов – Галкилията, родом от Балванската махала, абаджия в Търново, един от големите деятели за възстановяване на Преображенския манастир, запознат с процедурата по възстановяването на старата манастирска църква „Св. Преображение Господне”/1835/.

Ктитор на църквата в селото е Пеньо Димитров Кильовски, който подарил свой двор в памет на баща си Димитър, убит от кестамболски турци в м. Бели бряг /между Пушево и Леденик/, когато отивал на пазар в Търново. Желанието му било църквата да бъде посветена на Св. Димитър. За майстор бил нает уста Рад от с. Гостилица. В строежа участвали: Пеньо Д. Кильовски, Кольо Вълчев, хаджи Марко, Драгни Кулеолу, Коле Славчев, Петко Цонев, Георги Дерелията, и Марин Петров Рускоолу. Централната част на църквата „колонето” е строена от местния майстор Георги Стойков.

Иконите от църквата били изработени от Иванчо хаджи Василевич. В Окръжната библиотека в Габрово се съхранява «Тефтер на Иванча х. Василевича, живописец от Габрово». От него се разбира, че в 1852 г. от Гостилица и Балванската махала го пазарили за даскал и да направи иконите в църквата «Св. Димитър». … 

      Църквата е изградена от камък, камбанарията е монтирана върху самата сграда. Осветена е в 1840 г. от Великотърновския митрополит Неофит.