Денят

Родители излязоха на протест срещу насилието над деца

Родители излязоха на протест срещу насилието в детските градини през уикенда. Събитието се проведе пред паметника Майка България. Исканията на протестиращите вече са внесени в Народното събрание, припомни Васил Николов, председател на Националния комитет за качествено и иновативно образование. А те са няколко – мандатност на директорите на детски градини, училища и началниците на РУО, видеонаблюдение в учебните помещения, по-високи заплати, по-ранна възраст за пенсиониране за учителите, по-малко деца в групите в забавачниците. Друго тяхно предложение е да се въведе модел на адаптация при постъпване в ясла или детска градина, за да може децата да търпят един по-плавен преход на приспособяване към новата институция.

 

„Тук сме, защото агресията е пропила цялото ни общество”, сподели другот протестиращите – Веселин Стоянов. „Какво се случва, когато по-големият подтисне по слабия”, попита реторично той. По негови думи неглежирането на този проблем е способно да ни унищожи, като общество

Ние не се противопоставяме на институциите, а търсим диалог с тях, уточни експертът „Човешки ресурси” Мария Петрова. Във всяка професия има стрес има и прегаряне, но това не е повод да се раздават шамари на деца, смята още тя. Агресията не е вродена, тя се възпитава. Това, което се случва с децата ни в забавачниците може да обясни агресията, която те проявяват един към друг на по-късен етап в училище, коментира младата дама. Жертви са не само тези, които „ядат шамарите”, но и децата, които стават свидетели на тези зверства, обобщава Петрова.