Култура

Родината на текилата и мариячите представят от фолклорната група „Estampas De Mexico”

С 34 човека – 8 музиканти, 8 певци и 18 танцьори, пристигна във Велико Търново фолклорната група от „Естампас Де Мексико”. Те са част от участниците в 21-ия международен фолклорен фестивал тази година. В ансамбъла танцуват студенти от Гуадалахара, влюбени в мексиканската култура, споделиха за Общинското радио директорът на групата Йоланда Гонзалес и хореографът Лаура Васкес. „Изключително горди сме, че показваме танци от трите  най-важни щата, които отговарят за това какво е Мексико пред света. Халиско , Веракрус, Наярит – това са танци, типични за едноименните щати. Например от Халиско са познати и текилата, и мариячите. Ние се опитваме по този начин да донесем във Велико Търново нещо изключително мексиканско. Знаете, че нашата култура е повлияна от испанските заселници, живели по нашите земи. Въпреки това, след като Мексико стана самостоятелна държава, мексиканската култура успя да се адаптира и да се превърне в това, което познаваме и днес. Тя е едно своеобразно преплитане на култури и времеви отрязъци – затова е толкова интересна”, поясни Лаура Васкес. Гуадалахара и целият щат Халиско са известни като родината на сомбрерото, мариячите и текилата. Градът е вторият по население в Мексико, с население от 1 600 940 души.

Групата „Естампас Де Мексико” е създадена през 1998 г., а първото й турне пред голяма аудитория е през следващата. В ансамбъла танцуват студенти от Гуадалахара – Технически университет в Монтерей, които популяризират мексиканската култура и традиции както в Мексико, така и в чужбина. „Всяко поколение допринася със своята любов за развитието на фолклора. Смятам, че за тези 20 години сме успели да покажем на света какво представлява нашата култура и с какво се отличава от останалия свят”, допълни директорът на групата Йоланда Гонзалес.

Мексиканците пленяват търновската публика с новия си репертоар, фееричните костюми и незабравимата музика на своите мариячи. Изключително красиви са гласовете на мексиканките, те впечатлиха със своите изпълнения журито по време на конкурса Мис фестивал тази година.