Икономика Образование

Робот-преследвач и ветрогенератор представиха млади технически надежди от региона

Десетки ученици и образователни експерти се включиха в кръгла маса, по случай закриването на кампанията „Месец на кариерното ориентиране – Мисля за моето бъдеще”, осъществена от РУО, съвместно с областната управа и общините в областта. Събитието уважи областният управител проф. Любомира Попова. „Отдавна коментираме и осъзнаваме, че кариерното ориентиране и професионалната реализация е изключително важна за всички нас. Много е трудно да кажем кога започва тази мисия. Може би с първите крачки, които поема едно дете, родителите, учителите, обществото – ние сме тези, които сме длъжни да представим възможностите за реализация тук, при нас, при нашите родни места, в нашата област, в България”, подчерта проф. Попова.  Сред гостите присъстваха още управители на успешни фирми от региона и Анелия Пейчева, директор на Центъра за кариерно ориентиране.

В рамките на кампанията се проведоха много съвместни инициативи – с родители и представители на бизнеса. 54 училища с над 3600 ученици, над 500 родители и 119 представители на бизнеса се включиха в

Пред ветрогенератора

мероприятието, посочи Марта Николова, старши експерт по организация на средното образование. Половината от тях са участвали в различните конкурси и изложения по проекта. Последното от тях бе представено в сградата на РУО днес. Най-изявените училища бяха отличени с грамоти. С най-много включени ученици в представителни изяви бе отличено СУ „Николай Катранов” – Свищов. „Децата най-лесно възприемат нещо, когато се докоснат до него, това опитахме и да постигнем”, посочиха представители на училището. Най-много съвместни инициативи с бизнеса е провело СУ „Вичо Грънчаров” – Горна Оряховица. Те са над 20 за по-малко от месец. „Оказа се, че откликът от родители и ученици е прекрасен, продължаваме с тези инициативи”, посочиха от учебното заведение. Най-активни са били родителите в ОУ „Иван Вазов”, отново от железничарския град. „Тази година кандидатстваме за иновативно училище и нашата иновация се базира именно на това – да ангажираме все по-голям брой родители, доказали се професионалисти. Да не забравяме, че днешните първокласници, когато те излязат на трудовия пазар – 70 процента от тях ще упражняват професии, за които днес ние все още не сме чували”, посочиха от екипа на основното училище.

Залата на РУО

В дните на провесионалното ориентиране се проведе и конкурсът „Моята професия”. Отличени ученици от Търново, Горна Оряховица и Павликени представиха своите проекти. „Статична индикация” представиха девойки от ПГЕ „Александър Попов” – Велико Търново. Архитектурни и интериорни проекти презентираха възпитаниците на ПГСАГ „Ангел Попов”. Те бяха в намален състав, тъй като по-голямата част от бъдещите архитекти, оказа се са тръгнали „По стъпките на Ботевата чета”. Няколко роботизирани проекта представиха участниците от Горна Оряховица. От ПГЕЕ „М. Ломоносов” показаха на присъстващите своята мобилна зарядна станция с дистанционно управление, ветрогенератор, асемблиран от учениците компютър и робот-преследвач. Два проекта презентираха и ПТГ „Васил Левски”– лазерно гравиране и художествена композиция по заваряване на тема „Пловдив – Европейска столица на културата” 2019, изработена от абитуриента Юлиан Тихомиров, който е двукратен национален шампион по заваряване. Проекти в сферата на медиите, екологията и услугите представиха ученици от СУ „Бачо Киро” и ПГАТ „Цанко Церковски” от Павликени.

Младите технически надежди

Публикувахте от Общинско радио Велико Търново в Четвъртък, 30 май 2019 г.

По повод кампанията инж. Катя Василева сподели приятна изненада от представените проекти и пожела повече кураж и вдъхновение на младите технически надежди.