Любопитно Образование

Карнавал на плодовете и зеленчуците организираха второкласници от старата столица

Инициатор на своеобразния празник бе класният ръководител на  децата от IIб клас на великотърновското  ОУ „Св. Патриарх Евтимий“-  г-жа Галина Генчева. Тя сподели за Общинско радио Велико Търново, че креативната идея  се появява  във връзка с часа по развитие на речта: „Погледнах в учебника, че по темата „текст и заглавие на текста“,  едно от упражненията,  свързано с разпознаването му  е представено посредством  плодове и зеленчуци“.

Преподавателят решава да даде на учениците си  домашна работа,  в която да опишат полезните свойства на един плод или зеленчук по избор. В последствие тази задача се превръща във вдъхновение за децата и те се разделят на групи, разпределят си работата по проекта и дори решават да си направят  костюми на избраните от тях здравословни продукти. В карнавала се включват и родителите, а  поръчението, поставено от г-жа Генчева, се превръща в есенен празник. “ Като президент на Лайънс клуб „Янтар“, едно от направленията, по които работим тази година е борба срещу диабета, затлъстяването и превенцията, свързана със здравословното състояние  на младежите. Хрумна ми, че може да направя тази интеграция между околен свят, българския език и практическите умения на децата„- пояснява още Галина Генчева

Но ентусиазмът на г-жа  Генчева не спира до тук. Като следващо предизвикателство, вдъхновяващият  учител подготвя за учениците си тема, свързана със създаване на   интервю/съобщение, направата, на което ще даде на децата познания как да се  справят с подвеждащата  информацията. “ Иска ми се те да се научат от къде да търсят правилните източници за своята осведоменост“- допълва преподавателят.

 

Пламена Димова