Култура Любопитно

Ритъмът и късото кино се срещат в клуб ТАМ на 30 март

Всичко в природата съществува в перфектна хармония и ритъм. Това са двете качества, които също така можем да открием под някаква форма във всяко едно изпипано произведение на изкуството. Редакторският екип на Кинематограф е подготвил незабравима селекция от късометражни филми, които се завихрят около темата за музикалното начало. Подобно събитие заслужава да бъде поднесено във възможно най-добрата и подходяща атмосфера. За нея ще се погрижи домакинът на тази киновечер – емблематичният клуб ТАМ на 30 март от 19:30ч!

Главни герои в това кино-музикално пиршество ще бъдат Теодора-Косара Попова – режисьор и съсценарист на „Танда“, и Бисер Джонев – режисьор и сценарист на „Дишай“. Това са двете български ленти, които оглавяват класацията за филми на музикална тематика в последните две години и това е факт отвъд личното пристрастие и субективния вкус.

„Танда“ е страстен и лиричен документален разказ за тангото, танца и живота. Освен това е първият български документален филм, номиниран за студентските награди „Оскар“, откакто са учредени от Филмовата академия на САЩ през 1972г. Филм, преборил се с над 1100 опонента от цял свят, за да бъде един от трите, стигнали до финалната селекция.

От своя страна, „Дишай“ е смела и оригинална история, която балансира върху тънкото въже, опънато между сюрреализма и магическия реализъм. Сюжетът ни отвежда в света на млад барман, на когото се налага да изкара няколко дни от живота си без способноста да говори, след като чудата хармоника се залепва здраво за устните му и нейните звуци стават единствения начин за него да комуникира със света. А всичко това представлява иносказание за необикновените събития, през които трябва да премине всеки дръзнал да тръгне по пътя на творчеството, но и за онези решили да изживеят живота си вдъхновено и автентично.

Като всяка добре разказана история, селекцията, подготвена от Кинематограф ще ви завърти през целия спектър от емоции – от сладко-горчивия вкус на тъгата до жизнерадостните сълзи на смеха. Включени са още и филми от Германия, Канада и САЩ, а най-вече много ритъм, музика и кино.

На 30-ти Март от 19:30 часа в клуб ТАМ, ще имаме възможността да се насладим на един невиждан досега танц между големия екран и музиката.

Програма и билети: https://kinematograf.bg/programa/veliko-tarnovo

Събитието се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“