Култура

РИМ показва мащабната си изложба „Съхранените съкровища. 150 години музей във Велико Търново“

245 от най-значимите артефакти от всички хронологични периоди на човешката история, съхранявани в хранилищата и експозициите на Регионалния исторически музей – Велико Търново ще бъдат подредени в изложба. С нея културната институция ще отбележи своя 150-годишен юбилей. Експозицията „Съхранените съкровища. 150 години музей във Велико Търново“ ще бъде открита на 16 юни, четвъртък от 17.30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

На едно място ще могат да се видят Хотнишкото съкровище – най-старото обработено злато в света, тракийското съкровище от с. Къпиново, пръстенът на цар Калоян, икони и църковна утвар, орарът на дякон Игнатий – Апостолът на свободата Васил Левский и ползваните от него печати на БРЦК, звънецът на Учредителното народно събрание, интериорът на кабинета на търновските кметове от началото на ХХ в., оръжията на дедите ни, сражавали се във войните за национално обединение, почетни знаци на Старата столица и още много артефакти, някой от които ще бъдат за първи път представени пред публика.

За официалното откриване са поканите президентът на Р България Румен Радев, министър – председателят Кирил Петков, председателят на НС Никола Минчев, кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, общински съветници и др.

Подготовката на изложбата и каталога към нея отне три години и бе забавена от глобалната криза с COVID-19. През 2021 г. музеят във Велико Търново – историческата и духовна столица на България навърши 150 години. Началото му е поставено на 2 януари 1871 г., когато родолюбиви старостоличани решават да събират древности и да създадат музей към местното читалище „Надежда“. През изминалите години институцията издирва, опазва и съхранява над 260 000 културни единици и се утвърждава, като най-големият музей в страната с над 30 обекта и постоянни експозиции. Популяризирането на културно-историческото наследство на Старата столица и работата с публика води ежегодно 500 000 български и чуждестранни посетители. Важна част от дейността е научно-изследователската работа на екипа, добила признание у нас и в чужбина.

Специално за изложбата по повод 150-годишнината на РИМ – Велико Търново бе отпечатан и луксозен каталог със снимки и кратко пояснение за всички 245 артефакти.