Здравеопазване Любопитно

Рецептурник на фризьора разработи Мирослава Петкова, част от сумата от продажбата му ще е за малката Нелис

Рецептурник на фризьора разработи великотърновската Мирослава Петкова. Самата тя практикува отговорната професия от близо 10 години и е наясно, че всеки професионалист, който се занимава с колористика трябва да уважава желанията на клиентите си и да „изпипва” работата си до най-малкия детайл. А за това трябва да има нужните пропорция при боядисването на коса.

„Идеята за рецептурника е от много години, всъщност откакто се занимавам с колористика и разбрах, че това е страстта ми във фризьорството. А идеята като име дойде от Нели, моята колежка, когато при една ситуация ме попита – „Мира, къде е рецептурника”? Това е една тетрадка, пълна с рецепти за цветовете, които творим върху косите на нашите клиенти. Колкото и да изглежда лесно, за един кестеняв цвят например сместваме поне три цвята. Защото за да се изготви един цвят, е необходимо ние да съставим формула, по която да работим. Съобразяваме се с това какъв процент е побелялата коса, изтощена ли е, какъв е косъмът – дебел или тънък, има ли други бои и прочие. Така че, за боядисването ние комбинираме цветове в една формула, за да се получи красив цвят. И това изисква време да се опише за всеки едни клиент, защото определената комбинация не може да се помни, трябва да се записва”, обяснява Мирослава Петкова.

Така си прави дизайн, разработва го и го подава за печат. Вече има първите си поръчки от колеги фризьори. 10 лева от стойността на всеки един продаден рецептурник, ще бъдат за лечението на малката Нелис Кедова от старата столица, която се бори със злокачествено заболяване в клиника в Турция.

Кремена Крумова – Попова