Интервю

На Трети март честваме 140 години от Освобождението

Празникът на Освобождението на България – 3 март, за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари – 3 март нов стил, през 1879 година. В старата ни столица митрополит Антим I, тогава председател на Учредителното народно събрание отслужва панихида в църквата „Св. Богородица“ в присъствието на депутати и граждани. Две години след Освобождението 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на император Александър II. От 1888 г. празникът започва да се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. След 9 септември 1944 г. празникът спира да се отбелязва като официален. Възстановява се през 1978-а по повод на стогодишнината от събитието. С решение на Парламента от 5 март 1990 година датата е обявена за национален празник.

На 3 март преди 140 години в Сан Стефано край Истанбул е подписан мирният договор, с който завършва Руско-турската война от 1877-78 година. След близо пет века иго пред нашите предци се откриват възможности за възстановяване на българската държавност и европейското развитие на страната. Освобождението е предхождано от революционен подем в Османската империя. През 1875 година избухва въстание в Босна и Херцеговина. Година по-късно – Априлското въстание в България, чието потушаване има широк международен отзвук.

За Общинско радио „Велико Търново”  историкът проф.д-р Петко Петков – преподавател във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”, даде специално интервю, което можете да чуете в звуковия файл: