Култура

Реставрират пластиката „Добрият змей” на Ксилифор

Младежката скулптурна колония „Ксилифор” стартира от началото на седмицата. Седмото издание на пленера събира на едно място студенти, докторанти и преподаватели в катедра „Скулптура” на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Общо осем са участниците в тазгодишното издание на пленера, съобщи в интервю за Общинското радио проф. Стефан Лютаков, ръководител катедра „Скулптура” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. „Това е много важен семестър за студентите, в който ги извеждам навън, в реална среда, с реален материал. Техните произведения вече не са ученически, това са творби, които радват всички. Това е един огромен опит – връзката между по-опитни и начинаещи е нещо важно за тяхното развитие”, допълни проф. Лютаков.

Люлки и катерушки с дизайнерски характер – неповторими и различни, ще се появят редом до приказните герои, които изработиха на Ксилифор скулпторите миналата година. Визията им ще бъде по-артистична, а целта е да се оформи един своеобразен кът с място за почивка, където по традиция деца и родители прекарват свободното си време сред природата.

Новите атракции ще бъдат изработени от див салкъм (акация). „Това е дърво, което издържа на атмосферните влияния. Дърво, което се работи трудно”, уточни професорът.

Една от задачите на пленера тази година е първата пластика, създадена в парка „Ксилифор” – „Добрият змей”, да бъде реставрирана. Едната половина от дървената скулптура ще бъде изработена наново – също от акация. „Отначало, когато започнахме, не използвахме такова дърво. Лично аз ще работя с удоволствие по реставрирането. Мисля, че ще бъде ценно за гражданите на Велико Търново, които са свикнали с тези първи произведения”, уточни преподавателят. Пластиката, изработена през 2011 г., е дълга около осем метра и висока над два метра, изработена е от дебели орехови трупи, сглобени с метални връзки. За направата му бяха изразходвани тон и половина дървен материал.

Творците вече стартираха работата си, а дъждът няма да ги уплаши, категоричен бе Лютаков. И допълни, че от утре към компанията ще се присъединят и част от участниците във фестивала на Самоводската чаршия, който вече е към своя край.

снимка към публикацията: ТД „Трапезица 1902“