Култура

Реставрират дома на автора на „Сладкопойна чучулига”

Къщата на Цоню Калчев в с. Джулюница бе закупена от старите собственици и дарена на РНБ “П.Р.Славейков“ във Велико Търново. По договор, до три години културната институция трябва да я превърне от руина, в къща-музей.

Щастливата новина споделиха от читалище „Пробуждане 1896” в лясковското село. Общо 20 са дарителите, осигурили средства за закупуването и реставрирането на родния дом на писателя, а той е един от първите автори, утвърдили селския бит и ценности в българската детска литература. Сред благодетелите са самото читалище, дамският клуб „Джула” и  ДГ „Сладкопойна чучулига”, която носи името на едно от най-известните произведения на писателя.

Повече от 30 години Калчев работи като учител в родното си село Джулюница, където разкрива вечерно училище за възрастни и води активна читалищна дейност. Води тежък живот, обременен от недоимък и грижи по многолюдното си семейство. През последните 16 години от живота си е прикован към легло.

Цоньо Калчев е автор на текста на една от най-популярните български детски песни, „Сладкопойна чучулига“. По други негови стихотворения като „Пей ми, славею чудесни“ също са направени детски песни.