Поминък

Ресен кани отново на Празник на хляба

За шеста поредна година Читалищното настоятелство при Народно читалище „Народна просвета 1874” във великотърновското село Ресен, заедно с кметството и Община Велико Търново, с помощта на две фирми от населеното място организира на 7 юли, събота, Празник на хляба под надслов „Никой не е по-голям от хляба”. Събитието е с начален час 10.00 и ще се проведе в салона на читалището.

28 колектива от 14 населени места на общините Велико Търново, Търговище, Свищов, Бургас, Лясковец, Полски Тръмбеш, Сливо поле, Русе и Попово са заявили участие до този момент. Празникът ще е с конкурсен характер в два раздела фолклор – песни, танци, обичаи и индивидуални изпълнения и кулинария – домашно приготвени обредни хлябове за даденото населено място.

За първи път ще бъде обособен и кът за най-добър обреден хляб на кмет. Британската общност в Ресен също ще се включи  в кулинарната изложба.

Председател на компетентното жури ще бъде архимандрит Георги, игумен на Преображенския манастир, родом от Ресен, с членове – Диана Джанзова и Маргарита Деневска, майстор сладкар и готвач. Те ще оценяват участниците в двата раздела.

Гост изпълнители ще бъдат Танцово студио „Динамик” при ОДК в старата столица, Валя Гуглева, народна певица и децата от клуба по спортни танци „Ксани денс”.

Всички гости ще могат да опитат от вкусните ресенски мекици и сладко жито.

Хлябът е свещена дума за един велик народ – българският. Крие в себе традициите и обредите на България. Той не е само нашето ежедневие, но носи и духа на предците ни. Притежава всички спомени на свързани с българските традиции. Истинският българин трябва да уважава и да се прекланя пред това малко къшейче. То има душа и носи в себе си всички весели и тъжни мигове от минало  и настояще. Традициите ни живеят в него. Трябва да ги пазим и предаваме”, обобщава идеята за Празника на хляба Венета Попова, секретар на читалище „Народна просвета” в Ресен.

Кремена Крумова – Попова