Здравеопазване

Ресенчани чакат инвеститор за минералния извор

Ресенчани са в очакване на инвеститори, които да разработят минералния извор в селото и да се използва за лечение. Това съобщи за Общинското радио кметицата Йорданка Колева. Желанието им се поражда за пореден път, след като преди дни стана ясно, че министърът на околната среда и водите Нено Димов одобри списък на находищата на минерални води, предоставени за управление от общините, за срок 25 години, сред които е и Ресенското.

„Водата в Ресен има лечебно-профилактични качества. Богата е на натрий, калий, калций, магнезий. Лекува опорно-двигателни заболявания. Не става за пиене. Изворите, които са капсулирани са под постоянния надзор на Басейнова дирекция – Плевен”, каза Колева. И допълни, че в селото има почти готова хотелска част с 30 стаи, бивш бригадирски лагер. Базата може да се разработи и използва за балнеосанаториум от бъдещия инвеститор.

Историята на изворът е от 1981 година. Тогава в землището на село Ресен са извършени два минерални сондажа и е разкрит топлоизточник, с дебит 30 литра в секунда и с топлина 55 градуса. Минералните води са на дълбочина 40 метра. Те имат лечебно-профилактични качество, подобни като в село Овча Могила. Бившето ТПК е ползвало водите за напояване на оранжерия. След това е имало инвеститорски интерес, но така и сделка не се е реализирала.  Голямото желанието на ресенчани сега е да се разработи минералният извор и да се използва за лекуване.

Кремена Крумова – Попова