Здравеопазване

Републиканският консултант по ортопедия и травматология проф.д-р Пламен Кинов преглежда и в ДКЦ 1 във Велико Търново

   Стволови клетки за възстановяване на костни дефекти ще използва за първи път у нас екипът на проф.д-р Пламен Кинов, който веднъж месечно преглежда пациенти и в Диагностично-консултативен център 1 във Велико Търново. Тук той сподели, че иновативният метод ще бъде приложен до две седмици. Ако интервенцията е успешна, нейното прилагане ще продължи. Проф. Кинов е великотърновец, той е републикански консултант по ортопедия и травматология и началник на Клиниката по ортопедия и травматология при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” в София.

Използването на стволовите клетки е дял от регенеративната медицина. Присаждането им в проблемната зона от тазовата кост дава възможност на организма сам да се справи със заболяването. Методът е ефективен най-вече при начална фаза на артроза, но с него може да се даже шанс на пациента и при други заболявания. За операциите в началото ще се работи в екип с френски специалисти, сподели проф. Кинов. Той обясни, че протезирането също дава добри резултати. Но все пак се използва и чуждо тяло. При новия метод със стволови клетки рисковете от усложнения се минимизират и няма да се налага подмяна на импланти след определен период на време, каквато нужда може да се появи в някои случаи.

Добре е стволовите клетки да се използват за пациенти до 60-годишна възраст, тъй като след това регенеративната способност на организма намалява и прилагането на метода няма да е толкова ефективен. Това не е абсолютно правило, защото има пациенти с различна биологична и реална възраст, т.е. техният организъм е с показатели за по-млад човек. Всичко е много индивидуално, обясни проф. Кинов. Той подчерта, че превенцията на артрозата е от изключително значение. Това се постига с двигателна активност и подходящо хранене. За по-възрастните пациенти ортопедията предлага възможности за повишаване качеството на живот с ендопротезиране. Днес най-често се сменят тазобедрена и колянна става. При травматизъм  ендопротези се поставят  още на лакът, раменна става, глезен или ставите на ръцете.

Проф. Кинов разказа, че помощ при него търсят    нерядко и пациенти, които преди това са използвали алтертанивни методи на лечение – билки, охлюви. Той беше категоричен, че това само отлага и усложнява адекватното решение на проблема. Специалистът е скептичен и към използването на хранителни добавки, които са толкова популярни и с много агресивна реклама през последните години. Важна част от възстановителния период при проблеми с опорно-двигателния апарат е рехабилитацията. Той е много индивидуален, но част от него може да бъде и санаториално лечение в Павел баня, Поморие, Карловски бани, Овча могила, Баня.

Веднъж месечно проф. д-р Пламен Кинов преглежда пациенти от региона в ДКЦ 1 във Велико Търново. Понякога техният брой стига до 70-80 души. Ако се наложи, той продължава срещите с тях и през другия ден.  Следващият прием на проф. Кинов в бившата поликлиника в старата столица ще е на 10 ноември.