Община

Ремонтиран фонтан и нова детска площадка очакват в Дебелец

Нова детска площадка ще радва жителите на Дебелец, благодарение на проект, финансиран в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда” на Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Стойността на спечеления от кметство Дебелец проект, озаглавен „Аз съм природа – утре започва от днес” е 9 756 лева, съобщи за Общинското радио кметът на града Снежана Първанова. Към днешна дата мястото, където ще бъде изградена новата детска площадка, е с амортизирани съоръжения за игра, а настилката е опасна за децата. Старите метални люлки и пързалки ще бъдат подменени с атрактивно комбинирано детско съоръжение с люлка за деца от 0 до 3 години и такава за малчугани от 3 до 12-години.

Металната ограда ще бъде демонтирана, а на нейно място – изградена атрактивна и слънчева дървена ограда, която да привлича децата.

Оформяне на кътчета за отдих с нови и облагородяване на алеите и дворното пространство, са друга част от дейностите, планирани в рамките на проекта. „Правилата по програмата са разписани така, че първо се превежда авансово половината част на проекта. В момента, в който получим 50 % от сумата, започват и дейностите по оформлението и рехабилитирането на площадката”, поясни кметът на населеното място.

Осем за детските площадки в Дебелец, от тях само една отговаря на изискванията за безопасност. В период до 2018 г. всички те трябва да бъдат подменени според нормативните изисквания.

Този проект има и втора част – оформяне на кът за отдих около градския фонтан.

Шадраванът в центъра на Дебелец ще бъде основно ремонтиран по програмата „Местни инициативи” на Община Велико Търново. „Внесли сме проект, който очаква одобрение. Надявам се това да се случи, защото градският фонтан се нуждае от спешна рехабилитация. С реализирането на дейностите по този проект целим да създадем привлекателни условия за игра и почивка в центъра на града. Убедена съм, че с подмяната на водоразпръскващите дюзи и поставянето на осветление ще бъде създадена атрактивна градска среда, но ще се подобри и естетическото оформление на „Сърцето на Дебелец”, както наричаме фонтана всички”, коментира Първанова.

Общата стойност на проекта за ремонт на фонтана е 20 378 лв. От тях 15 988 лв кметството очаква от програма „Местни инициативи”, 4 389 лв. е осигуреният финансов и нефинансов принос на инициативната група и партньорите. Нова облицовка по двата борда на фонтана, почистване на дъното от наноси, нова циментова замазка на самото дъно и на пропуканите стени са ремонтните дейности, които очаква шадраванът в центъра на града.

13 хиляди лева са средствата, с които ще разполага Дебелец по Инвестиционната програма на Общината. Те ще бъдат насочени към кърпене на многобройните дупки, отворили се след интензивните снеговалежи тази зима, въпреки предварителните планове за използване на сумата за асфалтиране на още една голяма улица в града. „Ще използваме всичките си пари за запълване на тези дупки. Веднага след стабилизиране на времето, започваме с кърпежите”, увери Снежана Първанова.

Целия разговор с кмета на Дебелец слушайте в предаването на Общинското радио за населените места от 15:30 часа днес.