Култура

Премиерата на „Уют“ на Камен Донев-празничен жест към великотърновци

Повече от час известният актьор Камен Донев раздава автографи на своите почитатели и прави снимки с тях след премиерата на първия си филм „Уют” във Велико Търново. Тя се състоя вечерта на празника на града – 22 март.

Историята му е кратка. Доста години исках да направя своя кинотворба и не знаех как да подходя. Затова реших да заложа на себе си, на своята сетивност и чувство за хумор. Прибягнах към три мои текста, като ги доразвих и осъвремених”, сподели след премиерата Камен Донев, който е и режисьор на „Уют”, а за сценария му съдейства неговият приятел Борис Радев. В комедията  освен Донев участват и други известни имена – Стефка Янорова, Албена Колева, Вальо Танев, Захари Бахаров, Ники Сотиров, Ани Пападополу и др.

Киното е много интимно нещо, независимо, че филма не го гледаш сам. Анализираш, преживяваш, можеш да видиш творбата втори, трети път. Затова и подходът, когато я създаваш, трябва да е много честен. По принцип приемам, че връзката с публиката в киното е по-различна. Тя пак е жива, но по друг начин. Обаянието на киното е в това, всеки сам да открие отговорите на въпросите си и своята истина”, коментира Камен Донев.

Взаимоотношенията в семейството, патриархалните ценности, рода, националната идентичност, връзката между поколенията, съседите…Как те се развиват във времето, какво трябва да дадеш от себе си, за да получиш адекватност – това са само част от темите във филма „Уют”. „Киното е много различно изкуство, инструментариумът му е изцяло друг, а също и внушенията, и производствената част. То дава тая особена възможност в един определен момент да се изразиш докрай, напълно. И това да бъде много добре премислено и прецизирано с професионализъм. Киното дава възможност за непреходност”, разказва още Камен Донев и допълва, че вече има идея за два нови филмови проекта. Първият на съвременна тема, а вторият в епоха – за началото на миналия век.