Култура

Релеф с гладиаторска битка разкриха в Никополис ад Иструм

Варовиков релеф, върху който са изобразени гладиатори в битка, откриха на Никополис ад Иструм. Екипът, ръководен от д-р Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново, започна работа преди седмица, а откритието е изключително рядко, коментира археологът. Оказва се, че в България има едва 5-6 подобни изображения, свързани с гладиаторските борби, както и няколко бронзови статуетки.

Релефът изобразява битка между класически гладиатор (с щит, къс меч и шлем) и ретиарий (с тризъбец и мрежа). Сцената на релефа наподобява добре познатия момент от холивудския филм „Гладиатор” с битката на арената.

По всяка вероятност релефът е създаден през първата половина на III век, във времето на династията на Северите. Предстои детайлно проучване и установяване на датировката, обработката и концервацията на материала в Лабораторията на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Това ще се случи през есента, а в момента екипите почистват интересния артефакт. Любопитен е фактът, че в епохата на Късната античност (V-VI век) редица архитектурни детайли са били заровени в ями, след което траповете са били запълнени и заравнени. „През този период, когато Никополис не е бил град, а просто някакво селище, и животът там е мъждукал едва, на хората им е трябвало празно пространство. И ето го късметът на археолога”, допълни д-р Църов.

Вече втора година специалистът работи в този район на Никополис ад Иструм – югозападния ъгъл на форумния комплекс. Разкопките в сектора са стартирали още през 80-те. „На това място е имало площад,  наподобяваш големия площад в централната част. От трите страни той е бил обграден с колонада, отворена на запад. Под настилката на този малък площад, която е демонтирана още през Античността, се откриват различни ями с неправилна форма. Идеята ни беше през миналата година да бъде краят на проучването, за да подготвим сектора за експониране. Обаче се оказа, че в тези ями се откриват голямо количество архитектурни детайли, които наложиха продължението на разкопките през тази година”, припомни ръководителят на разкопките в Никополис ад Иструм.

С 20 хиляди лева държавна субсидия разполага 10-членния екип на Църов тази година. Част от него е реставраторът на Лабораторията за консервация на Регионалния исторически музей във Велико Търново Михаела Томанова и Мина Колева от Университета в Ковънтри, която сега започва своята магистърска програма. Сред изследователите на обекта тази година са и младежи от Никюп и Ресен. Разкопките продължават до края на септември, а надеждата на екипа е да открият още интересни находки – „я някой релеф, а защо не статуя”, с усмивка сподели за финал Църов.