Образование

Ректорът на ВТУ участва в откриването на църквата „Св. Стефан”

Ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов участва в церемониите по откриването на реставрираната църква „Св. Стефан” в Истанбул. „Безспорно това беше голямо събитие, както за българската общност там, за България, за православието, за целия християнски свят, така и за Турция. Църквата е един от големите паметници на културата в Истанбул. Тя е великолепна. Това, което най-напред радва окото, са величието, блясъкът, който са й предали. Виждал съм църквата в ония времена, в които беше рухнала. Мислех си, че няма да я бъде, че нарочно са я оставили да се срути и да се унищожи, но това което видях – ме изненада приятно. Невероятна е и отвън, и отвътре. Църквата е перлата на Златния рог, както я определиха някои журналисти”, сподели пред Общинското радио проф. Бонджолов.

Ректорът  е присъствал на тържеството по покана на генералния консул на българското консулство в Истанбул Ангел Ангелов.

Великотърновският университет има активно дългогодишно сътрудничество с Истанбулския държавен университет, с Одринския и с частни висши учебни заведения. Обменът на студенти и преподаватели се осъществява по програма „Еразъм” и междудържавни спогодби, каза проф. Христо Бонджолов.