Денят Икономика

Рекламациите до КЗП са най-често срещу техника, закупена от мобилен оператор

1 450 жалби са постъпили от началото на година до сега в регионалния офис на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ в Русе. Тя отговаря за пет области, включително и Великотърновски регион.

Голяма част от жалбите – около 70% са удовлетворени, другите са неоснователни или препратени по компетентност. Най-голям е делът на оплакалите се –  30% срещу комуникационна техника закупена от мобилните оператори, на второ място са рекламациите на черна и бяла техника, следват недоволства от мебели, изработка на дограма, най-малка част са за единични стоки като дрехи и обувки.

За отчетния период са направени близо 6 500 проверки и са издадени над 420 акта и над 630 наказателни постановления.

„Жалбите с всяка изминала година растат. Причината е, че веднъж подали сигнал до нас, потребителите отново използват нашите услуги, макар че често жалбите не са в нашата компетенция”, коментира за Общинското радио Цветан Христов, директор на Комисията за защита на потребителите в Русе.

Оттам съветват потребителите да бъдат по-внимателни с все по-актуалните напоследък платформи за пазаруване през Интернет, за да не станат жертва на измами или нелоялни практики. Както и да са внимателни, за да не бъдат заблудени с нереални намаления и фалшиви промоции на търговците по време на Коледните и Новогодишни празници.

Кремена Крумова – Попова