Денят

Резервисти от НВУ спасиха човек, пострадал при катастрофа

Резервисти от Националния военен университет „Васил Левски“ спасиха пострадал при катастрофа човек. Момчетата и момичетата, които пътували от Шумен към Велико Търново, минали покрай мястото на инцидента малко след като той вече се е случил и спрели, за да помогнат.

„В района на село Козаревец видяхме обърнат автомобил. Под него се виждаше затиснат човек. Катастрофата явно беше станала много скоро, защото на мястото все още нямаше нито полиция, нито линейка. Спряхме и момчетата и момичетата успяха да преместят автомобила. Обадихме се на 112 и много бързо дойдоха полицаи и линейка“, разказва подполковник Ивайло Иванов, командир на батальон „Курсанти и доброволен резерв“ във факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“. И допълва, че резервистите изчакали лекарите да помогнат на пострадалия човек, след това качили носилката в линейката.

„19 млади мъже и жени, които са войници от първия випуск резервисти, станаха участници в спасяването на човека. Сутринта тръгнахме, за да се явят те пред Мандатната за предлагане на длъжности във Въоръжените сили на Република България и мисля че никога няма да забравят този ден. След като приключи комисията, всички те пожелаха да отидат до областната болница „Стефан Черкезов“, където е настанен пострадалият, за да разберат нужна ли е кръв за него и дали могат по някакъв начин да помогнат“, обяснява подполковник Иванов.

В болницата войниците успели да се срещнат с лекуващия лекар, който им обяснил, че спасеният от тях човек е настанен в интензивно отделение, адекватен е и всичко, което те са направили за него, е достатъчно. След това медиците са позволили на военнослужещите да видят пострадалия.