Култура

Режисьорът Николай Кенаров: „Птица в клетка“ беше интересен експеримент

„Птица в клетка“ на Йонка Илиева е новото премиерно заглавие в творческия афиш на МДТ „Константин Кисимов“. Спектакълът ще бъде представен на 20 април от 19,00 часа в камерната зала на театъра. Режисьор на постановката е Николай Кенаров, популярен  с актьорските си превъплъщения на сцената на Варненския драматичен театър. „Пиесата има някакъв особен чар. В една на пръв поглед криминална история  хората  при определени обстоятелства са способни дори да се докоснат, да стигнат един до друг, да започнат да общуват на друго  по-дълбочинно ниво. Разбира се, това се случва само между някои персонажи,  но за мен  беше интересен експеримент как мога да го докажа. Това е причината да работя с текста, защото в него има предизвикателство. Това не  е конвенционална криминална история, която се занимава само с убийства, пари, коли,  голи жени и т.н. Тук има и хора, което е много важно“, каза на пресконференция Кенаров. По негови думи любопитно е по какъв начин хората стигат дотам да прекрачат собствени, обществени и други граници.  „Какво е нужно, за да се откажат, могат ли въобще да се откажат, може ли въобще да се свърши това прекрачване на граници или с хода на цялото развитие на собствената ти кариера на престъпник можеш да кажеш в един момент стоп. Това са част от темите, които засяга представлението“, допълни режисьорът.

Автор на сценографията е Габриела Кърджилова. „Действието в „Птица в клетка“ се развива в реалистична среда – апартамент на богати хора, които искат да се знае, че  са богати. Това предполага ярките цветове, които сме избрали. Това, че те са направили лична експозиция на себе си в своя си дом,  предполага, че тези хора са не просто богати, те живеят с мисълта за това. На пръв поглед виждаме хора, които ни изглеждат безскрупулни и доста центрирани предимно към себе си, но в действието виждаме, че зад тях стоят човешки същества, които са изгубени също толкова, колкото всички нас и не са с нищо по различни“, сподели Кърджилова.

Боян Фърцов, Кирил Милушев и Милен Иванов влизат в образите на престъпниците. „Моят персонаж е човек, който отива на място да търси, а започва да крие. Държи се малко странно за хората около него и започва да играе роля, необяснима за другите в апартамента“, подсказа Боян. Кирил не пожела да разкрие своя герой, но намекна, че е изненада. „Играя ролята на Стария, ръководителя на операцията – опитен, хладнокръвен, на пръв поглед непоклатим в намеренията и действията си професионалист, с когото нещо се случва в развоя на историята“, разкри Милен Иванов.

Фаталната красавица и жертва в пиесата е Никол Бойчева. „По време на представлението сякаш се случва един цял живот. Равносметка могат да си дадат хората от публиката, ако наистина гледат и слушат. Смятам, че спектакълът е  ценна човешка история, защото има едни хора, които са далеч от човешкото, в един момент обаче то излиза  точно от тях“, сподели Никол.

Участниците в „Птица в клетка“ са убедени, че представлението ще бъде вълнуващо за  публиката независимо от възрастта й.