Денят

Регионът е готов за зимата

Област Велико Търново е готова за зимата. Това стана ясно след доклади на представители на общините и областните структури на Пътна полиция, Пожарната, РУО, РЗИ, АПИ, Вик „Йовковци”, Басейнова дирекция – Плевен.

За почистването на региона са осигурени, според доклад на инж. Петя Каразахова, директор на регионалната дирекция на АПИ, два роторни снегорина,  три автогрейдера, трактор над и до 100 конски сили – 19 броя, комбинирани автомобили за разпръскване на пясък и почистване на сняг  – 49 броя, автомобил само с пясъкопръскване – 4 броя. Разполагаме и с лугопръскачки – 5 броя и товаръчни машини – 14 броя. Пожарната разполага също с техника – амфибия и емтелбета.

Необходими за областта са 22 000 тона инертни материали, 3 500 тона сол и 70 тона сухи химически материали. Към момента са осигурени солта и около 70% от инертния материал.  Направена е хоризонтална маркировка на Прохода на Републиката и по главния път София- Варна, предстои по пътя Русе – Плевен. Изсичат се храсти по пътища със затруднена видимост.

ДАИ ще следи за изправността на светлините на автомобилите и оборудването им със зимни гуми. Автогарите са проверени, отоплени са и шестте в региона.

     

78-те училищни автобуса в 47-те училища в областта са минали технически прегледи и имат зимни гуми. Всички школа са с осигурено гориво за зимния сезон. Язовирите са в добро техническо състояние, уведомиха и от Басейнова дирекция – Плевен. От РЗИ поясниха, че е изготвена схема за транспортиране на болни при измръзване към филиалите, подсигурени са и болните на хемодиализа. Набелязани са мерки за действия при закъсали автомобили и бедстващи райони, информираха от КАТ – Пътна полиция. От ВиК „Йовковци“ допълниха, че помпените станции и агрегати са профилактирани, прегледани са трафопостовете и резервоарите.

За община Велико Търново  ще са осигурени за зимата 1 000 тона пясъчно-солна смес, 800 тона промишлена сол и 100 тона химически препарати от фирма „Нелсен Чистота”, отговаряща за снегопочистването. Фирмата разполага с 10 снегорина, 8 пясъкоразпрасквача, 2 фадроми, 3 броя 20-тонни самосвала за извозване на сняг, 1 малък снегорин и 1 бобкат.

Община Свищов също е готова да зимата, с изключение на три важни проблема – изтрита на важни пътни артерии маркировка, липса на роторна машина и участък от пътя между Свищов и Ореш, който често се заледява, а заради гористата местност там е трудно почистването му.

Община Горна Оряховица е готова също да посрещне зимата. Осигурена е нужната техника.

Община Елена не срещу трудности за предстоящия зимен сезон. Туристическите спални са готови да осигурят подслон на закъсали туристи. Такива в комплекс „Манастира“ е подготвила и Община Лясковец. Кризисни стаи за бедстващи хора е подсигурила и Община Павликени. Общините Полски Тръмбеш, Стражица, Сухиндол също са подготвени за зимата. Доклад липсваше само от Община Златарица.

„Благодаря на всички отговорни институции, които са създали организация и имат готовност за работа при усложнени зимни условия. Имаме готовност да посрещнем зимния сезон“, каза в заключение областният управител проф. д-р Любомира Попова.

Кремена Крумова – Попова