Поминък

Ракиджийницата в Момин сбор заработи със слънчогледови пелети

Сезонът на ракиите е в разгара си! И въпреки все още топлото време, за огнената вода не важат сезони и забрани. Материалът щом е готов, българинът започва да търси  казан. А, каква хубава раздумка става тогава! Повече за този вид бизнес и хубавата ракия, си поговорихме с 34-годишния Николай Денев, който заедно с Георги Ганчев е собственик на ракиджийницата в Момин сбор.

През 2014 година те изградиха модерна база, с два казана, от по 300 литра. Имат система, която отделя вредния метилов и етилов алкохол. Двойно дестилирана е. Изваряват се и паточните фракции. Казаните са български, производство на пловдивска фирма. От няколко месеца е въведена иновация – вместо дърва, се използват пелети от слънчоглед. Горелките са сложени. По-евтина и екологично чиста услуга, при която почти не излиза дим. Предстои друго нововъведение – нови помпи за насипването на материала.

„Най-важното в бизнеса е, човек да е в крак с технологиите. Малко по-модерни казани, по-модерна услуга. Направихме ракиджийницата, защото виждахме, че хората имат необходимост някъде да си сварят ракията, но няма къде. Тази година реколтата е по-слаба, нямаше много плодове. Особено кайсии, праскови, джанки. Добра е реколта от грозде и сини сливи, варим такава ракия.  Хората си варят всякаква ракия, и от малини, и от акация, дори от смокини, жито. В годините всякакви случаи сме имали – някой да си забрави ракията, друг бидона, трети дори да си плати”, казва Николай, който обича да пийва гроздова ракия.

Според него качествената огнена вода се прави с качествен материал – всичко по целия процес да е спазено – плодовете да са без костилки, да не са изгнили, да е правилна ферментацията.

Най-хубавото е, че българинът продължава да си прави домашна ракия и се научи да си я прави добре, заключава още младият мъж.

Кремена Крумова – Попова