Денят

Разтърсваща история сподели жертва на трафик на хора

Десетки кметове на общини, представители на различни институции и студенти събра информационна среща за проблемите на трафика на хора, която се проведе в аулата на ВТУ.

„Всяко едно момиче, всяко едно дете има своите мечти. Ставайки жертва на трафик на хора, тези мечти биват не сбъднати, а опорочени по един наистина брутален начин”, подчерта при откриването на срещата председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание Цветан Цветанов, който е и организатор на форума. В конференцията  „С теб съм! Важният си ти! Трафикът на хора е сериозен проблем“ се включиха евродепутатът Ева Майдел и консултантът по линия на противодействието на трафика на хора Антоанета Василева, която е посветила последните 15 години на каузата за борба с престъплението.

В рамките на форума, пред всички своята история сподели Олга, която в продължение на 8 години и е била жертва на български сутеньор в Холандия, като е била задължена да изкарва минимум 1000 евро на ден. За това време той е спечелил от нещастието й над 2 млн. евро. Със спечелените пари престъпникът си купил къща, кола и… кон. Той е от Сливен. Всички подробности по случая сподели разследващият комисар Ян Смит, който благодари на българските си колеги за изключително ефективното партньорство.

Към днешна дата задържаният е осъден ефективно, лежал е 4 години за трафик на хора в Холандия. На излизане от затвора е арестуван отново и по молба на българските власти е преведен в София, където е осъден за на още 4 години за икономическите си престъпления.

Превенция, чрез информираност е един от полезните ходове в борбата срещу този род престъпления, сподели Цветанов. Връзката родител-дете е от огромно значение за предотвратяването на съвременното робство.

Видеообръщение направи българският еврокомисар Мария Габриел. На събитието присъстваха редица представители на държавни и местни институции, неправителствени организации, сдружения, както и много млади хора. Сред гостите бяха също ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, кметове от региона, експерти от много общини.

Лекторите и гостите на конференцията се обединиха около мнението ,че трафикът на хора е сериозно престъпление и негативно обществено явление, което стои на фокус пред цялото общество, както и че превенцията и информираността са сред важните средства за противодействие. Форумът насочи вниманието към всички рискове и форми на престъплението, към мерките за противодействие, към начините за реакция.