Икономика

Различните скорости в бизнеса обясниха специалисти във Велико Търново

Дигиталната конференция EDIT on the road се проведе през уикенда в Хакерспейса на Общинския детски комплекс. Инициативата е част от поредица събития, в 7 български града, Велико Търново е предпоследният от тях и касае острата необходимост от дигитализация на съвременния бизнес. Форумът откри домакинът от Клуба на програмистите във Велико Търново – Невен Боянов, а гостите – от името на кмета Даниел Панов приветства Павел Христов, главен експерт в отдел „Информационно и техническо обслужване” на Община Велико Търново. По негови думи, местната администрация осъзнава нуждата от цифровизация на редица сфери на обществения живот и ще продължава да подкрепя инициативи в тази посока.

40 на сто от българите никога не са ползвали интернет. Стряскащата статистика представи основателят на MOVE.BG Саша Безуханова. Данните от европейски и национални проучвания сочат че само нищожните 8 % от малките и средни фирми у нас продават онлайн. Толкова се възползват от възможността да използват cloud-средата за гъвкави бизнес ресурси. 24 % от компаниите се управляват дигитално, а почти половината от фирмите у нас нямат дори уебсайт. Малко над една пета са компаниите, които изнасят зад граница и вливат приходи в страната, вместо да разчитат единствено на пазара у нас. „Тази статистика има нужда от активна работа, която според нас може да бъде свършена най-добре на място, за да се постигне изравняване на скоростите, на които икономиката на България се развива”, категорична е Безуханова. Направената през изминалата година анкета Innovationship разкрива, че сред стартиращите предприятия у нас, които развиват иновативна, модерна икономика и не просто владеят дигиталнино познание, но създават продукти и решения, които обслужват нуждите на новия свят. И то от България. В подкрепа на този сектор се крие решението за бърза промяна на икономическата среда у нас, заяви още Безуханова. Резултатите от втората такава анкета ще бъдат представени в края на следващия месец. Те ще проследят динамиката на промяната в областта на стартъп-екосистемата в рамките на изминалата календарна година.

В събитието се включиха редица представители на будните неправителствени организации в старопрестолния град, туристически агенции, ай-ти специалисти и представители на местния бизнес. Милен Георгиев, представител на една от водещите местни фирми запозна присъстващите с историята на компанията, която след близо четвърт век – днес изнася своята продукция в над 3000 дестинации в цяла Европа.