Интервю Култура

Радослав Димитров – за народната музика, учителската професия и пътя към мечтите

Днес ще ви запознаем с един талантлив млад човек. Радослав Димитров е учител по музика в ОУ „П. Р. Славейков”. Той носи в сърцето си българската народна песен и от няколко години се занимава професионално с фолклорна музика. Съвсем наскоро излезе клипа към най-новата песен, която записа той – „Шари мома”. Автор на аранжимента е Валентин Янков. Записана е през месец май миналата година в София, а клипът, заснет в град Априлци, се радва на интереса на фолклорна телевизия, отсяла изпълнението сред голяма конкуренция. 25-годишният Радо от малък се явява в много конкурси и фестивали, печели редица награди. Споделя, че като дете не е обичал особено народните песни, но променя мнението си, когато се запознава с богатството на българския фолклор в училището в Котел. Тогава осъзнава, че музиката трябва да се популяризира. До този момент има записани три песни – „Тракийска китка”, „Тръгнала хубава Елица” и „Шари мома”.

Радослав Димитров е роден в Ямбол, завършил е Музикалното училище в Котел, специалност „Гъдулка”. Втората специалност, която избира да следва той, е Народно пеене. След завършването, кандидатства във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” със специалност „Народно пеене”. Завършва висшето учебно заведение и решава да направи първия си клип – към „Тракийска китка” през 2015 г.

„Шари мома” е весела, игрива песен, която Радослав Димитров чува за първи път през месец март. „Записахме клипа към нея през август миналата година, свързах се с танцьори от Ловеч, които участват в клипа – танцова формация „Балкански огън”. Песента е много цветна, от Помашкия край е”, обясни ни Радослав Димитров. Чуйте изпълнението в прикачения звуков файл.

Радослав Димитров от тази учебна година преподава музика в ОУ „П. Р. Славейков” на учениците от пети, шести и седми клас. „Една моя учителка преди години, в час по пиано, ме ориса. Каза ми, че някой ден ще стана учител. „А, не, не”, отговорих й. Но – ето, оказа се права”, сподели Радо. Не отрича, че дисциплината е сред проблемите в училище, но смята, че се справя добре. Когато не е в училище, работи като аниматор в търновски парти център.

снимки: личен архив