Здравеопазване

Здравният министър проведе среща по проблемите на К-19 във Велико Търново

От 25 януари започва масовото тестване за К-19 сред учителите. Не се предвижда включване на антителните тестове в регистъра, коментира във Велико Търново здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Тук той проведе среща с ръководствата на здравните инспекции, образователните управления и Агенциите за социално подпомагате от областите в региона. Навсякъде ваксинирането върви според направения план. Утре със заповед на ресорното министерство ще бъде уточнено студентите от кои специалности ще се върнат за обучение в реална среда и при кои дейности.

В края на февруари и началото на март се очакват големи количества ваксини. Тогава ще стартира и следващата фаза. В трета фаза ще се имунизират желаещите от т.н. критична инфраструктура. Там са работещите в социалната сфера и в националната сигурност. В детайли ще бъде уточнено как ще става имунизирането в социалните заведения, в които има хора с увреждания и деменция, неможещи сами да дадат информирано съгласие и без близки или попечители. „Няма проблем да бъдат имунизирани желаещи с придружаващи заболявания. Тиражира се, че в такива случаи има противопоказания, но не е така“, обясни министър Ангелов. Той подчерта, че ваксини ще има за всеки желаещ да си постави български гражданин. След като в страната се покрие необходимостта, ще се даде възможност с осигурените от правителството дози на следващ етап да се направи това и за наши сънародници в Западните Балкани.

В едномесечен срок личните лекари трябва да установят какви са желаещите в пациентските им листи да се ваксинират, за да се създаде организация за това след пристигане на по-големите количества. През следващата седмица ще се проведе и среща с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари за изясняване на подробностите. „Няма проблем подлежащи на ваксиниране от първа или втора фаза да го направят на друг етап“, коментира още здравният министър. Той сподели, че за поетапно отваряне на школи и други звена може да се мисли след връщане на учениците в клас и на студенти, дори и само за определени дейности, за присъствено обучение. Както и след възстановяване на плановите операции.

„На първо място е образованието и здравеопазването. Ако заболеваемостта от К-19 продължи да намалява и стане под 120 на 100 000 население, ще се мисли за отпадане и на други ограничения. Не се притеснявам от протести, не искам да ме харесват или обичат, искам да съм полезен на хората. Готов съм и водя диалог с всички, които имат желание да решим заедно даден проблем“, коментира още във Велико Търново здравният министър.