Здравеопазване Общински съвет

Работната група за изработване на въпроси за Местен референдум за чистотата на въздуха в града заседава днес

Работната група за изработване на въпроси за Местен референдум, относно чистотата на атмосферния въздух във Велико Търново проведе свое заседание днес. Тя бе отворена за общински съветници и граждани. Присъстваха и представители на РЗИ, РИОСВ, на Общината. Припомняме, че работната група се създаде след решение на Великотърновския общински съвет от края на август, с което се задейства процедура за провеждането на местен референдум относно въздействието върху здравето на гражданите в старата столица от дейността на завод за преработка на дървен материал в местността Дълга лъка, а експертна група трябваше да изработи въпросите за референдума.

Председател на групата е председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, а членове са общински съветници от различни политически групи.

Граждани посочиха, че искат да се следи чистотата на въздуха в града 24 часа. А тъй като предприятието за дървообработващ материал се готви да вземе ново комплексно разрешително, те поискаха да се заложат най-ниските норми в него за фини прахови частици и други замърсявания.

Следващата среща на работната група за изготвяне на въпроси за Местен референдум за чистотата на атмосферния въздух в града ще се проведе на 14 октомври, петък. От РЗИ поясниха, че за нея експертите ще изготвят доклад за здравословното състояние на деца и възрастни в последните години, увеличават ли се алергиите, болните от астма и др. Зорница Кънчева, началник на Отдел „Околна среда” в Общината посочи, че в Местния референдум може да има повече от един въпрос относно замърсяването на въздуха и да се наблегне на автомобилния трафик, и отоплението на твърдо битово гориво.

„За нас най-важно е да се чуе експертизата на хората, които разбират от екология и като стъпим върху доклада за здравето на гражданите, след това е работа на политиците да направим правилното формулиране на въпроса или въпросите за референдума. Той или те трябва да са правно издържани. Едно от нещата около, които се обединихме е да искаме да се спазват най-ниските норми за замърсяване от въпросното предприятие. Обезлесяването на града, липсата на зеленина, огромния поток от автомобили са другите предпоставки за замърсен въздух. Може да се наложи административен контрол върху това, какъв да бъде потокът на автомобили в града”, обобщи след края на срещата Валерия Дончев, член на работната група.