Култура Любопитно

Работилница за спомени от Варуша юг отваря врати в търновската библиотека

Работилница за зийн ще отвори врати в 10 ч. на 18 юни в РБ „П. Р. Славейков“ във Велико Търново.  В нея ще бъдат изработвани зийнове по спомени от Варуша юг. Работилницата е първата от няколкото, които ще се проведат тази година в квартала.

Зийн е независимо издание, често създадено от един човек, на тема, която вълнува неговия автор. Може да съдържа фотографии, рисунки, колажи, поезия, размисли и други. Обикновено е под формата на малка, ръчно изработена книга.

В първото издание на работилницата се обръщаме назад и размишляваме по идеята за памет и преходност. Можете да работите по конкретни случки и спомени, или да погледнете темата по-философски. Чувствайте се свободни да я интерпретирате, както решите, но отправната ни точка е Варуша юг, разясняват организаторите.

В рамките на няколко часа всеки участник ще изработи свой зийн от 8 до 12 страници чрез колаж, рисунка, текст. Ще има осигурени материали като хартия, ножици, лепило и др. Всеки участник е свободен да си донесе и материали, които предпочита, стига да не са много цапащи. Не се искат специални предварителни умения. За тези, които нямат конкретни идеи, ще има вдъхновяващи задачки.

Работилницата ще се проведе в читалнята на Регионална народна библиотека “Петко Р. Славейков”, но срещата с участниците е в 10 ч. на ул. „Генерал Гурко“ 5, за една споделена разходка из квартала.

Резултатът от работилницата – творбите на участниците, ще дадат начало на мини-библиотека със зийнове, свързани с квартала.

Работилницата ще води Милена Симеонова – художник на комикси и фен на независимите издания. Вижте повече за работата на Милена тук: https://www.behance.net/milenabird

Броят на участниците е максимум 10 души, на възраст над 13 години. За да се включите, следва да попълните тази гугъл форма: https://forms.gle/j1emSYKGgDLHxahq5./