Любопитно

Пътят към властта в Гана минава през…Търново

Това споделят колеги и приятели на 28-годишният ганаец Мухамед Санка, който е докторант на обмен в търновската алма матер. Санка е роден в семейство, в което към политиката и дипломацията се проявява висок респект, разказва самият той пред своите съученици. Студентът иска един ден да стане дипломат, а като младеж със смели мечти, дори вижда себе си в президентското кресло на Гана, макар и след много години, споделят още близките му колеги.

Това, обаче няма как да се случи, ако той не завърши докторантура във ВТУ, обясняват още те. Пред търновските студенти, младият мъж разяснил разликата между нашата и ганайската система – там държавният глава трябва да извърви целия път до върха, като започне от академичните среди. Мухамед е правист в Белгородския университет в Русия, където е научил руски език. Сходството с българския му помага да се запознае с докторантските програми на ВТУ и да се възползва от тях, тъй като руското образование не му позволява да защити дисертация в избраната от него област –  международно право. Затова избира Търново, което от години си партнира отлично със задграничните учебни заведения.

Доволен е от средата в университета, споделя че се чувства уютно. Санка бе сред личностите, намерили своето място по страниците на първия брой на възстановения студентски вестник на ВТУ, издаден навръх празника на Велико Търново. Мухамед споделя, че след като завърши образованието си и се завърне в родната Африка, е готов да се захване с работа в академична среда и да следва смело мечтите си.

 

снимка: ВТУ Днес

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone