Денят Култура

Пътуващият театър „ПРОтегни ръка” ще изиграе благотворително представление и във Велико Търново

Театрална постановка с изцяло благотворителна мисия ще бъде представена на 18 октомври (сряда) от 19:00ч. на сцената на МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново. Пътуващият театър „ПРОтегни ръка” гостува в старата столица с пиесата „Шумки от вяра по диви пътеки”, която преплита умело в себе си адаптация на три от вечните разкази на Николай Хайтов – „Римска делва“, „Пътеки“ и „Изпит“. Сценарият за постановката е написан специално за трупата от Оля Стоянова, която от години подкрепя каузата на „ПРОтегни ръка“. Режисьор на постановката е актьорът от Народния театър Христо Чешмеджиев, който също е отдал труда и времето си в подкрепа на благотворителната кауза. В героите от разказите на Хайтов се превъплътяват банкови служители, които ни връщат недалеч назад във времето, вярващи безрезервно в правдата, носещи в сърцата си любов и сила за живот. Убедени и отдадени до крайност на мисията да помагат за лечението на деца с тежки заболявания, те пътуват из цялата страна като планират да представят постановката в над 50 български града.

Официалната премиера на театралната постановка се е състояла на 7 юни пред препълнена зала в Сатиричния театър в София. Сега трупата е на благотворително турне из страната и вече е гостувала в Сливен, Хасково, Добрич, Пловдив, Асеновград, Русе и Бургас. Събраните над 20 000 лева  дарения са предоставени за лечението на деца с различни увреждания от семейства с ниски доходи.

За представлението в гр. Велико Търново покани могат да се получат от офиса на ПроКредит Банк в града – ул. Рафаел Михайлов № 2, на място преди постановката или да се запазят на тел. *7000 (на цената на един градски разговор). Повече информация за предстоящите представления може да видите на сайта на „Шумки от вяра по диви пътеки“.

 „ПРОтегни ръка“ е сдружение с нестопанска цел, което служителите на ПроКредит Банк (България) ЕАД основават през 2004 г. и продължават да развиват и днес. Неговата мисия е да предоставя безвъзмездно средства за лечението на болни деца, живеещи в неравностойно положение. До момента сдружението е помогнало на над 1 700 деца със средства над 1 400 000 лева, заплащайки скъпоструващи терапии, помощни уреди и операции. Началото на благотворителните театрални представления е поставено през през 2012 г. с първата пиеса „Малкият принц“ и последвалата „Чудеса, чудесии или чудният свят на приказките“. Те са изиграни на сцена над 100 пъти в 42 града на страната, представяйки съвременен прочит на обичани детски приказки. Събраните от първите две постановки над 300 000 лева са предоставени безвъзмездно за лечението на болни деца. Чрез тях са осигурени терапии, помощни уреди и операции, които са подобрили тяхното състояние.