Денят Култура

Пътуващата международна изложба „Витгенщайн 1918-2019“ гостува във Велико Търново

Пътуващата международна изложба „Витгенщайн 1918-2019“ гостува във Велико Търново. Експозицията се открива днес от 17,00 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, а час по-рано в Конферентната зала е въвеждащата лекция  на проф. Пенка Ангелова: „Триъгълникът на Витгенщайн – език, мислене, свят“.

Експозицията е част от честванията на 25-та годишнина от създаването на Австрийска библиотека Велико Търново и се осъществява с подкрепата на  Австрийско посолство в София.

В изложбата се включват 12 произведения, вдъхновени от Лудвиг Витгенщайн австрийски философ, архитект и дизайнер. Чрез мултимедийните визуални изкуства артистите проследяват  влиянието на неговите идеи в 21-ви век.

За пръв път е представена през 2018 г. в „Дом Витгенщайн“- културният форум на България. Сградата е планирана от Пол Енгелман и Лудвиг Витгенщайн за сестра му Маргарет Стонборо-Витгенщайн. През 1975 г. по време на Людмила Живкова като министър на културата, българското правителство придобива „Дом Витгенщайн” и решава да превърне уникалната постройка в културен институт.

Идеята за изложбата е на Ханс Клон. Той известен галерист в Австрия и Унгария. „Ханс ми спомена за Къщата на Витгенщайн. Така решихме да направим изложба там. Аз съм изучавала Философия. Започнах да чета по-задълбочено за Лудвиг Витгенщайн. Отне ми близо 2 години, за да събера достатъчно информация и да се свържа с артистите. Дебютът на експозицията бе по повод 100-годишнината от написването на „Логико-философски трактат”- едно от произведенията повлияли философията през ХXв. Решихме да направим изложбата пътуваща и да посетим всички страни, от които са авторите на творбите, включени в нея“, обясни кураторът Денис Парицек.

Всеки един от артистите в изложбата е вдъхновен от проект на Витгенщайн. Мариана Браузеветер е впечатлена от радиаторите в къщата Витгенщайн, които са ъглови и са негово изобретение. Тя представя 2 снимки на едноребрени радиатори, фотографирани в старата поща в Стара Загора. Оскар Куето е направил филм за комуникацията според Витгенщайн. Японският режисьор Окика Кудо и австрийският философ  Алфред Шмит представят диалог между Мур и Витгенщайн  за разликата между това, което чуват събеседниците и това, което възприемат.

Паралелно с всеобщия гений на Витгенщайн, който варира от архитектура, изкуство и музика до философия, тази изложбата следва асоциативната концепция на творбите, като ги свързва с художествения, езиковия, литературния, философския и религиозен възглед на Витгенщайн.

През 2020 година експозицията ще бъде показана в Будапеща, Белград,Тимишоара. За 2021-а са планирани изложби в Мексико и Япония.

Диана Колева