Полиция

Пътна полиция стартира акция „Зима“

Oт днес Пътна полиция започва акция „Зима“ в цялата страна. Кампанията ще бъде проведена в три етапа, поясни главен инспектор Атанас Атанасов – началник на сектор Пътна полиция към ОДМВР Велико Търново. По традиция, на местно ниво партньори ще бъдат Съюза на българските автомобилисти и Българския червен кръст.

Първият етап ще бъде за безопасност на пътни превозни средства като велосипеди, такива с животинска тяга, както и мерки за безопасност на водачите. Той започва от днес и ще продължи до 10 ноември, а 6 ноември ще бъде обявен за „Ден без жертви-велосипедисти на пътя“.

Вторият етап на акцията ще продължи от 11 до 20 ноември. Обект ще бъдат пешеходците, като много сериозна уязвима група. За „Ден без жертви-пешеходци на пътя“ е обявен 13 ноември, а на 20 по традиция ще бъде отбелязан Световният ден за възпоменаване на жертвите от пътно-транспортни произшествия.

Последният етап от кампанията ще се състои от 21 до 30 ноември и ще протече под надслов „Безопасно шофиране през зимата, техническа изправност на автомобилите, както и поведение на водачите спрямо пешеходци“.

След 15 ноември от Пътна полиция ще глобяват с 50 лв. водачите чиито гуми са с грайфер под 4 мм. Толкова е и глобата за неизправни фарове и габарити. За неизпрвни спирачни системи санкциите могат да достигнат до 500 лв.

Във всеки от трите етапа на кампанията ще се проведат специализирани полицейски операци на територията на Областната дирекция.

Заедно с началника на сектор Пътна полиция – гл. инспектор Атанас Атанасов, на пресконференцията днес присъства и директора на Български червен кръст – Велико Търново – Димитър Русев. Той сподели, че за поредна година организацията е подготвена да си сътрудничи със службите на полицията и пожарната в оказване на помощ на закъсали автомобили през зимата.

Директорът на Червения кръст призова шофьорите да не излизат на път неподготвени за тежки зимни условия в студените месеци.

„Да имат винаги с тях вода и храна и автомобилът да бъде зареден с гориво са от огромна важност при евентуално закъсване в снега“ – каза Димитър Русев.

Със старта на акция „Зима“ е разпоредено на всички Районни управления да извършат охранителни обследвания на всички участъци, където има видими нарушения в пътна маркировка, неправилно поставени знаци, ограничения във видимостта и да бъдат изготвени съответните сигнални писма до стопаните на пътя.

От началото на годината от Областната дирекция на МВР са изготвени около 350 сигнални писма за установени нередности в безопасността на движението.

От 1 януари до 1 ноември, на територията на Областната дирекция на МВР – Велико Търново са се случили 195 тежки пътно-транспортни произшествия. Загиналите са 22-ма а ранените са близо 230, съобщи още гл. инспектор Атанасов. „За съжаление цифрата се е увеличила спрямо същият период на миналата година“ – посочиха още от Пътна полиция в старата столица. Най-честите причини за тежките произшествия на пътя са несъобразената скорост, неправилното изпреварване и отнемането на предимство.

 

Ивайло Илиев