Култура

Пъстър свят на Старопланинския събор „Балканфолк“

Сред многобройните участници в Старопланинския събор „Балкан фолк”, който се провежда във Велико Търново е и танцова група „Мтатсминда” от Грузия. Постоянно участва във фестивали и конкурси, юбилейни тържества и благотворителни концерти. Формацията е награждавана многократно с много големи награди, титли за най-добра танцова група на годината, високо майсторство и лауреат. Групата е много успешна както в Грузия, така и в чужбина, на международните фестивали и конкурси. В Грузия, на фестивал-конкурс “Gold Fledgling” „Мтатсминда“ получава най-високата награда в номинацията, сертификат и медал.

Друга фолклорна група „Девчата“ („Момичета“), която ще се изяви на сцената е организира през 2012 г. в Словакия, Братислава. Изпълнителките са участвали на различни международни фестивали и конкурси в Европа. През 2017 г. в конкурса „Руски вечери в Италия“ им е присъдена Гран при на конкурса и диплома от 1-ва степен в номинацията „Фолклор“. В репертоара на колективния са включени фолклорни и съвременни обработени руски песни.

Утре, 18 май, концертите ще се проведат на сцената на Летния театър, а в събота, 19 май в МДТ „К. Кисимов“. Тогава ще бъде и официалното закриване, с връчване на Гран при в двата конкурсни формата – Национален шампионат и Световна купа по фолклор от 21:00 ч.

Ще се връчат и Специални дипломи – Старопрестолна от Община Велико Търново и от Областния управител.

XXII Старопланински събор “Балкан фолк 2018” се провежда в рамките на Музикални празници “Евро фолк” – Светът е телевизия. Музикалните празници се провеждат в различни градове и държави на Европа през цялата 2018 година и сa под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАFF.
Музикалните празници “Евро фолк” се състоят от четиридесет и пет музикални фестивала.
Основно събитие на Музикални празници “Евро фолк” е Фестивал №1 в Европа на традиционните народни изкуства – Старопланински събор “Балкан фолк”.
В него ежегодно участват от 9 000 до 15 000 музиканти, певци и танцьори.

Тази година участват 13 групи от 10 държави са чуждестранните участници – Грузия, Естония, Индонезия, Индия, Иран, Канада, Якутия и др.