Денят

Първото бебе през 2019-а получи почетен знак от кмета Панов, а „Зонта” го орисаха

 Златна перпера – реплика на монета, сечена по времето на цар Иван Асен II и грамота връчи днес кметът на общината Даниел Панов на първото бебе през 2019 година – Мила. Тя се роди в 17.20 часа на 1 януари в акушеро-гинекологичното отделение на областната болница във Велико Търново.  Момиченцето е било с тегло 3,290 кг и височина 50 см. Кметът Панов поздрави екипа на отделението с днешния празник – Деня на родилната помощ. Той припомни, че вече трета година в старата столица се раждат по над 1000 деца, което е с 30-40 процента повече от периода преди доц. Светлозар Стойков да застане начело на аг-отделението, което беше изцяло обновено.

Съвременните условия и високият професионализъм на лекарите и акушерките са основната предпоставка вече около 90 процента от търновските жени да предпочетат да родят тук”, каза кметът Панов. Той подчерта, че получената от него награда, в категорията за голяма община за общинската програма „Инвитро” през миналата година, е отличие за всички от сферата на акушерството и гинекологията във Велико Търново. „ От нейното началото до края на 2018 година и с нейна помощ в община Велико Търново се родиха близо 60 бебета. Със съдействието на Великотърновския общински съвет  дейността й продължава”, сподели още на тържеството кметът Даниел Панов.

  Три бебета проплакаха днес в акушеро-гинекологичното отделение на областната болница във Велико Търново. Двете са момчета, а едното е момиченце. И трите са родени с цезарово сечение. От началото на годината до сега в отделението на бял свят са дошли 67 деца.

1023 са били ражданията през 2018-а. Родените бебета са 1037. Двойките близнаци са 15. От ражданията 45 процента са станали със секцио, сподели доц. Светлозар Стойков – началник на отделението. На специалното тържество днес той благодари на екипа си, на ръководството на болницата, на Общината и на дамския клуб „Зонта”, който редовно работи за различни каузи в отделението.

Днес дамите орисаха по традиция и първото бебе за 2019 година – Мила. „Орисваме те да живееш в мир и любов. Да бъдеш здрава, да растеш щастлива! Да мечтаеш и да сбъдваш мечтите си!”, нарече президентът на клуба Красимира Коцева. Тя връчи на родителите на Мила комплект сребърни монети и подаръци за момиченцето.

Албена Василева бе обявена на днешния специален празник в родилното отделение на областната болница за „Акушерка на годината” . Тя е от 26 години в професията и в момента е старша акушерка. Признанието получава след единодушен избор от колегите си.

На тържеството според традицията най-младата акушерка – Веселинова, изми ръцете на началника доц. Стойков. Отец Славчо благослови екипа и всички участници в тържеството. Танцьорите от „Сръчница” извиха кръшни хора, част от които станаха началниците на аг-отделението и неонатологията – доц. Светлозар Стойков и д-р Кина Николова.