Образование

Първи пагони получиха випускниците на НВУ „Васил Левски”.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, зам.-министърът на вътрешните работи Милко Бернер,  кметът на Общината Даниел Панов, ръководители на учреждения и ведомства, представители на патриотични и родолюбиви организации присъстваха на ритуала. Каракачанов връчи наградите на първенеца на випуска лейтенант Борислав Тодоров и на първенците на трите факултета лейтенант Пламена Гранджан, лейтенант Стефан Димитров и на лейтенант Николай Бойчев. Зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов връчи пагони на младши сержант Стайко Желев, първенец на випуска на Професионалния сержантски колеж.

„Випуск-2017 „Васил Левски” е 139-и по ред от създаването на първото военно училище непосредствено след Освобождението на България и е девети за Професионалния сержантски колеж. През настоящата учебна година завършват 53 –ма курсанти на НВУ „Васил Левски”, обучавани по 11 военни специализации, и 48 кадети от Професионалния сержантски колеж. Ритуалът приключи с благослов, отслужен от свещеноиконом Славчо Иванов.

„Вашите командири ви учиха, че човек е почитан не за това, което получава, а за това, което дава. Укрепвайте и защитавайте честта на родината по примера на великите ви предци. Опирайте се на офицерските и сержантските традиции и заветите, които те са оставили. Ползвайте се от уроците на историята за благото на обществото, държавата и Българската армия. Това е вашата кауза. Това е общата ни кауза”, подчерта в приветствието си началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов.

„Обичайте и уважавайте вашите войници. Предавайте им вашите знания. Правете ги доблестни български воини и добри български патриоти. Запомнете, партиите идват и си отиват, правителствата се сменят, но България е вечна и тя ще съществува, докато има Българска армия, докато има мъже и жени като вас, които се нареждат под нейните знамена, и са готови да отдадат и младостта, и живота си в името на нейната свобода и независимост”, каза в поздравителното си слово министър Каракачанов.

„Запазете малък спомен и частица в сърцата си за старопрестолния град Велико Търново”, апелира кметът на Общината Даниел Панов. „Споменът, който носи всеки българин – че от старата българска столица повече от 200 години е управлявана българската държава,  че тук е било първото Учредително събрание и е подкрепена първата, Търновската конституция”, каза Панов и призова офицерите и сержантите да не забравят надписа, инкрустиран върху българската сабя  – „С нами и Бог”.