Образование

Първи във Велико Търново ученически гвардейски отряд формираха в ПГТ „Д-р Васил Берон”

Първият във Велико Търнов  Ученически гвардейски отряд бе създаден при Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”. Той ще се нарича Девети Етърски ученически гвардейски отряд, съобщи старши учител Евгени Коев. Девети, защото ще бъде приет под този номер в Националното сдружение „Младежки гвардейски отряди” и Етърски, за да се пази паметта на 18-и Етърски пехотен полк, формиран в Търново на 1 април 1889 година, обясни Коев.

30 момичета и момчета са записани в отряда. Днес лично вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов трябваше да им връчи бойното знаме, но поради извънредното положение в страната – официалната церемония е отложена. Специалното оборудване на отряда е направено със средства на гимназията и дарители. Сабите на двамата командири на поделения се осигуряват от народния представител от „Обединени патриоти” доц. Милен Михов, а перата за калпаците са доставени от Центъра  за диви животни в Стара Загора, с който гимназията има дългогодишни партньорски отношения. В подготовката са участвали и професионалисти от Националния военен университет „Васил Левски”.

„Отрядът е изключително добра инициатива, която ще учи децата  на красота и ред, на патриотизъм, ще се създават  характери,  важни за днешното усилно време. Вярвам, че младите гвардейци ще се утвърдят като емблема и ще представят достойно Велико Търново в тържествени събития”, коментира Евгени Коев.

 

Снимка – Фейсбук